„Akkor van vége a rendelésnek, ha az utolsó beteget is kivizsgáltuk”

Dr. Kemény András a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj egyik jelöltje

Dr. Kemény András Dány egyedüli háziorvosa, immár 42 éve látja el faluban az orvosi teendőket. Emellett a turai központi ügyeletben is tevékenyen részt vesz. A telefonját soha nem kapcsolja ki, legyen kora reggel vagy akár késő este, mindig a betegei rendelkezésére áll. Pozitív személyisége, szorgalma és odaadó törődése miatt nagyon szeretik a helyiek. Jelenléte derűs nyugalmat sugároz, azt vallja, a gyógyítás alapja, hogy személyes kapcsolata van minden betegével: ismer mindenkit, generációk nőnek fel a gondoskodása alatt. Többen is jelölték az idei Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjra, ami nem is csoda, hiszen a vele folytatott beszélgetésből is kitűnt, mennyire szereti a betegeit, a hivatását.

A Goodwill Pharma az Egészségért Közhasznú Alapítvány a C-vitamin izolálójának, Szent-Györgyi Albertnek humanitása, lendülete és szorgalma előtt tisztelegve létrehozta a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjat, melyre a jelölés szeptember 16-án, a neves tudós születésnapján újraindult, így idén is bárki jelölhette orvosát a rangos elismerésre. A díjat olyan orvosok számára hozták létre, akik megmentették betegük életét, vagy a hétköznapokon olyan elhivatottsággal praktizálnak, amellyel kivívják a páciensek és a szakma tiszteletét.

Dr. Kemény András a díj egyik esélyes várományosa, hiszen jóakaratú hozzáállásával és hivatástudatával példát mutat minden szakmabelinek. Kemény Doktor már a gimnáziumban tudta, hogy orvos szeretne lenni, amit a családja maximálisan támogatott.

„Már gyermekkoromban érdeklődve figyeltem, hogy mi mindent kell egyszerre tudnia egy orvosnak – akkor még nem volt ennyiféle specializáció. Én is szerettem volna, ha személyes kapcsolatot alakíthatok ki a betegeimmel, ha látom őket felnőni, ha generációk útját segíthetem végig, ezért döntöttem úgy, hogy háziorvos, méghozzá falusi háziorvos leszek.” – árulta el Dr. Kemény András. Ahogyan az életéről mesél, abból kitűnik: olyan orvost ismerhetünk meg a személyében, aki valóban a hivatásának él. Nincs hobbija, mint mondja, az egyetlen, ami igazán feltölti, ha másokon segíthet. A vizsgálatokkal és kezelésekkel nem ér véget a lista: volt olyan páciense, akinek egy hiánycikknek számító bojlert szerzett be, és volt olyan is, akinek az elhelyezkedésben segített.

„Régen bojler nem volt, aztán munka nem volt. Most bojler is van és munka is van. Így már „csupán” a gyógyításra kell koncentrálnom” – mesélte. Idős szülei gyakran találkoznak dányiakkal, amikor a szemészeten járnak. Az ilyen alkalmakkal édesapja mindig elmondja, milyen szeretettel emlegetik őt a dányiak. Egy alkalommal az édesapja megkérdezte Kemény Doktort: hogy lehet az, hogy ennyire szeretik őt. „Azt mondtam neki, azért szeretnek, mert én is nagyon szeretem őket. Ezt csak így lehet – idézte fel Dr. Kemény András.
Ugyanakkor a mai napig gyakorlatilag bármilyen problémával megkereshetik a dányiak és a turaiak, akik már rég nem orvosként, sokkal inkább igazi jóbarátként tekintenek rá.  Kemény doktor egy személyben a pszichológusuk is: ha valakinek gyötrelme van vagy bátorításra szorul, mindig őt hívja, a telefonján pedig éjjel-nappal elérhető.

Két körzetet viszek egyszerre, gyakran reggeltől estig folyik a munka. Nálam akkor van vége a rendelésnek, ha az utolsó beteget is kivizsgáltuk. A telefonomat viszont ilyenkor sem kapcsolom ki, jól tudják a pácienseim, hogy bármilyen gonddal felhívhatnak. A saját munkámat is segítem ilyenkor, hiszen egy boldog, kiegyensúlyozott ember, akinek megfelelőek a körülményei, ritkábban betegedik meg.

Az egyik legmeghatóbb eset egy idős nénihez kapcsolódik. Hozzá akkor már évek óta házhoz jártam, minden hónap első hétfőjén. Sajnos már szinte minden szervével volt valami baj. Egyszer arra kért, gyógyítsam meg a térdét, hogy elmehessen a templomba, a másnapi misét ugyanis a férjéért tartották. A térdét nem lehetett meggyógyítani, de reggel érte mentem, beültettem a kocsiba és elvittem a misére. Megnyugodott, nagyon nagy örömet okoztam neki.

Amikor lediplomáztam, hiába hívtak orvosnak, még nem voltam az. Sok-sok tapasztalat után kezdtem orvosnak érezni magam. A gyógyítást a betegágy mellett állva lehet megtanulni. Az ügyeleti rendszer erre remek alkalom, sajnálom, hogy a mai fiatalok nem szeretik. Nem csak receptírásból, vizsgálatokból áll ez a hivatás, hanem a folytonos figyelemről. Én minden betegemet jól ismerem, ehhez azonban az kell, hogy egy orvos sokáig, évekig, évtizedekig legyen egy helyen. Egy idős betegemnek nemrég sikerült kiharcolnom a fogyatékossági támogatást, szembeszállva a hatóságok méla közönyével. Vizsgálat nélkül elutasították, de én akkor sem hagytam annyiban. Neki rajtam kívül már senkije sincs. Ahogyan William Osler híres belgyógyász mondja – akinek hitvallásával maximálisan egyetértek: « Az orvostudomány néha gyógyít, gyakran segít és mindig vigasztalást nyújt.» – mondta.

Több mint négy évtized bizony hosszú idő, de Kemény Doktor egyelőre nem tervez nyugdíjba vonulni: ameddig bírja az egészsége, szeretné folytatni a munkát. Reméli, még sokáig járhatja a körzeteit, humorral és magasfokú szakértelemmel segítve a betegeket.

Az alapítvány 2018. szeptember 16 – 2019. január 16. között fogadta az orvos-beteg kapcsolatról szóló személyes történeteket. Ezt követően 2019. február 01. és március 16. között lehet szavazni a jelöltekre és a példaértékű történetekre. A díjra jelöltek közül a nagyközönség választja ki majd az év 7 közönség díjasát. Az alapítvány ezen felül 2 különdíjat nyújt át. A díjat 2019. április 11-én, a Magyar Tudományos Akadémia, Akadémia Klub Kodály-termében adják majd át. A Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjról, a jelölés és a szavazás menetéről bővebben a www.szentgyorgyialbertdij.hu weboldalon tájékozódhat.