Átadták az idei Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjat

Nagy sikerrel és rengeteg szavazattal zárult a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj idei kampánya, melynek során csaknem 700, a gyógyítás iránt elkötelezett, példaértékű munkát végző szakembert javasoltak az elismerésre betegeik. A díj közönségszavazása közel 107.000 vokssal ért véget március 16-án, éjfélkor. A díjat 2019. április 11-én, a Magyar Tudományos Akadémia székházában lévő Akadémia Klub Kodály-termében vehették át az elismertek.

Ahogyan tavaly is, a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjat munkájuk elismeréseként vehették át olyan orvosok, akik cselekedeteikkel megmentették a betegük életét, vagy a hétköznapokon olyan elhivatottsággal praktizálnak, amellyel kivívják a páciensek és a szakma tiszteletét egyaránt. A hét közönségdíjról a páciensek, a két szakmai különdíjról pedig Prof. Dr. Klivényi Péter, egyetemi tanár, az MTA doktora és Dr. Kallai Árpád, a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely – Makó főigazgatója döntött, a társadalmi oldalt a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, Hegedűs D. Géza képviselte.

Dr. Kardos Mária, a Goodwill Pharma az Egészségért Közhasznú Alapítvány szóvivője ünnepi beszédében elmondta:

„A „Goodwill Pharma az Egészségért ” Alapítvány legfontosabb célja, hogy felhívja a figyelmet az emberséges, alapos, színvonalas orvosi gyakorlat fontosságára, arra, hogy egy ország testi-lelki egészségének rendkívül lényeges alapja az egészség tisztelete, az egészségügyben dolgozók munkájának elismerése, a jó szakmai példák megismerése, a társadalommal való megosztása, a szolgálat, helytállás, gondoskodás társadalmi tisztelete, a fiatal kollégák tanítása, segítése. Hisz nem csak nekünk, hanem a gyerekeinknek és unokáinknak is szükségük lesz jó orvosokra. A Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj több, mint elismerés. Visszaigazolás, megerősítés a múltra és remélhetőleg új lendület a jövőre nézve.

Szent-Györgyi Albert özvegye, Marcia Szent-Györgyi elismerő üzenetben üdvözölte a díjazottakat és méltatta egész éven át tartó, fáradhatatlan munkájukat. „Őszinte tiszteletemet küldöm minden egyes ápolónak és orvosnak, aki azon dolgozik, hogy a lehető legteljesebb gondoskodást tudja nyújtani. Köszönöm továbbá az összes betegnek, aki elismerte a szakértelmet és elkötelezettséget azzal, hogy szavazott” – hangsúlyozta.

Az eseményen Dr. Jójárt Ferenc, a díj főtámogatója elmondta:

„Csodálattal és hálával” – olvasható Szent-Györgyi Albert sírján. Ahogyan a Goodwill Pharma Kft. mindennapi tevékenységében is a csodálat és a hála a vezető erők, úgy a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj támogatását is ez a két érték határozza meg. A páciensek, akik jelölték, majd heteken keresztül szavazataikkal támogatták a szívüknek kedves orvost, hálájukat fejezték ki. Szent-Györgyi Albert tudására, emberségére és hihetetlen örökségére pedig mindannyian csodálattal gondolunk vissza. A Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj segít, hogy a betegek megköszönhessék a velük való törődést: több, mint egy szakmai elismerés, hiszen minden jelölés és minden szavazat egy-egy páciens őszinte háláját fejezi ki. Természetesen jövőre is meghirdetjük a Díjat, sőt, ezúttal kiterjesztjük az egészségügyi szakdolgozókra is, hiszen áldozatos munkájuk épp annyira köszönetet érdemel, mint az orvosoké.”

Gratulálunk a kitüntetett orvosoknak!

Prof. Dr. Altorjay István, belgyógyász, gasztroenterológus, klinikai onkológus, Debreceni Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika, Gasztroenterológiai Tanszék

Dr. Kőnig Róbert, gyermeksebész, Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak

Dr. Tandel Beáta, sebész, Dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézet

Dr. Deák György, gyermekgyógyász és gyermekneurológus, Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház

Dr. Felföldi Ferenc, belgyógyász, gasztroenterológus, Paksi Gyógyászati Központ

Dr. Förhécz Zsolt, belgyógyász, kardiológus, Semmelweis Egyetem III. sz. Belgyógyászati Klinika (Kútvölgyi)

Dr. Kemény András, háziorvos, Dányi Egészségügyi Központ

Dr. Körmendy Szabolcs, tüdőgyógyász, Bács-Kiskun Megyei Kórház, A Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Oktató Kórháza, Kalocsai Szent Kereszt Kórház Telephelye, Tüdőgyógyászati szakrendelő

Dr. Petlyánszki Gábor, háziorvos, osztályvezető főorvos, foglalkozás-egészségügyi szakorvos, Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr Főkapitányság Egészségügyi Osztály

Az ünnepélyes díjátadót Kőszegi Ákos és Varga Balázs színművészek frappáns műsora színesítette. A rangos hazai díjat immár második alkalommal adták át a szervezők, és a nagy sikerre való tekintettel természetesen jövőre is újra kihirdetik majd.

További információ: www.szentgyorgyialbertorvosidij.hu