Közlemény

A Goodwill Pharma az Egészségért Közhasznú Alapítvány a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj létrehozásával társadalmi elismerés platformját kívánta megteremteni, melyben a páciensek köszönetüket fejezhetik ki orvosaiknak, akik segítették gyógyulásukat, gondoskodtak egészségük visszanyeréséről. Országosan 7 Közönségdíj, 1 Életműdíj és 1 Szakmai Különdíj került átadásra.

A Goodwill Pharma, mint alapító kérésére az Egészségért Közhasznú Alapítvány Kuratóriuma megvizsgálta Dr. Tamasi József nyilatkozatait, különösen a Coviddal kapcsolatban tett kijelentéseit. A vizsgálat alapján mind az alapító Goodwill Pharma mind az Alapítvány elhatárolódik a Dr. Tamasi nyilatkozataiban elhangzottaktól.

Szervezeteink számára fontos a tudomány tisztelete, az etikai normák betartása, mindannyiunk háláját kiérdemlik az egészségügyi dolgozók, akik a járvány idején erőn felül küzdöttek a betegek gyógyulásáért és mindent megtettek, hogy az egészség fenntartásában helyt álljanak. Elkötelezettségünket 2020-ban Helytállás Különdíjjal is kifejeztük.

Az alapítvány elvei szerint az Orvosi Díj a páciensek elismerése mellett a szakmai igényességre, a tudomány vívmányainak tiszteletére, a gyógyítás lehető legmagasabb szintű gyakorlására, a prevenció hirdetésére, a közösség egészségével szemben vállalt felelősségre is felhívja a figyelmet. Köszönjük azoknak az orvosoknak a kimagasló munkáját, akik a fenti értékek szerint gyakorolják hivatásukat.

A 2017-ben született alapítványi szabályzat értelmében a Közönség Díj jogosultjai között van Tamasi doktor is, amelyre a szabályzat szerint befolyásunk nem volt. Azonban a fenti vizsgálat eredményeként az Alapítvány át fogja dolgozni a Díj odaítélésének szabályzatát, melyben hiánytalanul megvalósulhat az alapításakor kijelölt cél.

A többi díjazottól, a Covid ellátásban helyt állt orvosoktól, valamint egészségügyi dolgozóktól, akiket érzelmeikben és értékrendjükben megsértett a helyzet, a felülvizsgálat által feltárt hiányosságért ezúton elnézést kérünk. A jövőben az alapítványi szabályzatot újragondoljuk, valamint az elérhető etikai normák szem előtt tartásával módosítjuk.

Az Orvosi Díj a kezdetektől a jószándékot és a humanitárius szemléletet képviseli. Továbbra is szeretnénk közvetíteni a páciensek köszönetnyilvánítását, hitünk szerint az Orvosi Díj minden orvos számára elismerés azért a vállalásért, melyet a betegek magas szintű, lelkiismeretes ellátásáért és gyógyulásáért tesznek.

2023. május 10.

Dr. Jójárt Ferenc
Goodwill Pharma Elnök Vezérigazgató
A Goodwill Pharma az Egészségért Közhasznú Alapítvány Alapítója