Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj

Díjazottak - 2019

2018-ban, immár második alkalommal indítottuk útjára a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjat, amely idén is óriási népszerűségnek örvendett. A zártkörű díjátadó ünnepség 2019. április 11-én Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia, Akadémia Klub Kodály-termében került megrendezésre.

Elismeréssel és hálával tartozunk a kiváló szakembereknek, akik szakmai felkészültségük mellett humanitárius szemléletükkel, gyógyítás melletti elkötelezettségükkel kiemelkednek az orvostársadalomból.

Gratulálunk a kitüntetett orvosoknak!


Díjazottak

Díjátadó ünnepség
2019. április 11, Budapest, Magyar Tudományos Akadémia, Akadémia Klub, Kodály-terem


Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj Közönségdíj

Dr. Tandel Beáta
sebész, Dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézet, Balassagyarmat

Mottója: „Hittel és szeretettel.”

Dr. Tandel Beáta friss diplomásként került a balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház általános sebészeti osztályára, büszke rá, hogy a mai napig ezen az osztályon dolgozik, és több, mint 20 ledolgozott év után az osztályt szinte már a sajátjának érzi. 10 éve rendel a Szécsényi Egészségügyi Központ sebészeti szakrendelésén, emellett a budapesti Medcity-ben is dolgozik. Általános iskolás kora óta orvosnak készült. A díj a betegek szeretetét jelenti számára. Példamutatónak tartja, ahogyan Szent-Györgyi Albert az ifjúsághoz fordult, ahogyan tanította a fiatalokat. A pályakezdő orvosoknak azt üzeni, el lehet menni pár évre külföldre tudást, tapasztalatot szerezni, de ezt követően térjenek haza, a megszerzett tudásukat itthon kamatoztassák, mivel a magyar betegeknek is szükségük van jó orvosokra.

Dr. Deák György
gyermekgyógyász, gyermekneurológus, Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház, Székesfehérvár

Mottója: „Amit tehát szeretnétek, hogy az emberek veletek cselekedjenek, ti is ugyanazt cselekedjétek velük.” ( Biblia - Máté evangéliuma 7 rész 12 vers (Jézus tanítása)

Dr. Deák György gyermekgyógyászként és gyermekneurológus szakorvosként - adjunktusként dolgozik a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Újszülött, Csecsemő- és Gyermekosztályán. A segíteni akarás miatt lett orvos, édesanyja ápolónő. Úgy látja, hogy érdemes szívvel-lélekkel végezni a gyógyító munkát. Szent-Györgyi Albert személye kapcsán fontosnak tartja, hogy kíváncsi és nyitott maradt élete során. A világhírű tudós pályája arra motiválja, hogy tegyen fel kérdéseket és keresse rá a válaszokat, a megoldásokat. A Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjat nagy megbecsülésnek tartja a páciensei és családjuk részéről, ami új lendületet ad gyógyító munkájához.

Dr. Felföldi Ferenc
gasztroenterológus, Gyógyászati Központ, Paks

Mottója: „ A napi munkaidő általában 8 óra, az orvosi hivatás ugyanakkor 24 órán át tart.”

Dr. Felföldi Ferenc a Paksi Gyógyászati Központban dolgozik, a Gasztrenterológiai Szakrendelést vezeti. Pályakezdőként, 1996-ban a Tolna Megyei Balassa János Kórházában a Gasztroenterológia Osztályára került. Úgy gondolja, az orvosi hivatásban fontos a kiemelkedő szaktudás mellett a megfelelő szakmai alázat. A Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj számára az egyik legrangosabb, ha nem a legrangosabb szakmai elismerés védjegye, melyet valaki a "hétköznapi orvosi tevékenységéért" kaphat. Szent-Györgyi Albert életútját áttekintve, követendőnek tartja azt a kivételes "sokoldalúságot", ami híres Nobel-díjasunk szakmai tudását jellemezte.

Dr. Förhécz Zsolt
belgyógyász, kardiológus, Semmelweis Egyetem III. Sz. Belgyógyászati Klinika, Budapest

Mottója: „Kommunikáció, empátia, mosoly - az orvos személye maga is gyógyszer.”

Dr. Förhécz Zsolt 2008 óta kardiológiai szakrendelést végez a Kútvölgyi Rendelőintézetben, 2010 óta a budaörsi és biatorbágyi rendelőintézetekben is. A beteggyógyítás és kutatási munka mellett belgyógyászatot és kardiológiát oktat, előadásokat tart. Elárulta, 20 éves munkája után a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj egy mérföldkő lett, egy megerősítés, tartást ad, hogy „jól csinálja”. Osztozik Szent-Györgyi Albert gondolataiban, miszerint: „A természet hatalmas, az ember parányi. Ezért aztán az ember léte attól függ, milyen kapcsolatot tud teremteni a természettel, mennyire érti meg, és hogyan használja fel erőit saját hasznára.

Dr. Kemény András
háziorvos, Háziorvosi Rendelő, Dány

Mottója: „Jó orvos csak jó ember lehet. Jó orvosnak lenni-, mert sok jót lehet cselekedni.”

Dr. Kemény András életpályája sajátos: utolsó mohikánja annak az orvos törzsnek, akik mindjárt az egyetemi képzés után kerültek ki körzetbe. Különösen fontos számára, hogy betegei, azok családtagjai, ismerősei és barátai, akik ismerik őt és 43 éves munkáját, érdemesnek tartották a díjra. Szent-Györgyi Albert élettörténetét tanulmányozva a leginkább az ragadta meg, hogy mindig a legjobbat tette, amit az adott helyen tehetett.

Dr. Körmendy Szabolcs
tüdőgyógyász, Bács Kiskun Megyei Kórház SZTE ÁOK Oktató Kórháza, Kalocsa

Mottója: „Gyógyítani hittel, szívvel a teljes embert!”

Dr. Körmendy Szabolcs 23 éve dolgozik tüdőgyógyászként a kalocsai Szent Kereszt Kórházban. Szent-Györgyi Professzor életútját követendő példának tartja, ő maga is azt vallja, nem elég a betegséget gyógyítani. Gyógyítani az egész embert kell, meghallgatni, empátiával lenni irányában. A Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj meghatároz egy szintet, amihez minden körülmények között tartania kell magát.

Dr. Petlyánszki Gábor
háziorvos, Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr Főkapitányság Egészségügyi Osztály, Nyíregyháza

2004-től a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság állományában 4 évig alapellátó orvosként, majd 2008-tól alosztályvezető főorvosként dolgozik. Ezen kívül terület ellátási kötelezettség nélküli háziorvosi praxist működtetnek. Dr. Petlyánszki Gábor szerint a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj az egyik legnagyobb szakmai elismerés, amit egy Magyarországon praktizáló orvos ma megkaphat. Azt vallja, hogy Szent-Györgyi Albert életútja, elért szakmai sikerei követendő példaként állítható minden fiatal számára. A díj hatalmas szakmai dicsőséget jelent számára, már a díjra történt jelölés is.


Goodwill Pharma Életműdíj

Prof. Dr. Altorjay István
belgyógyász, gasztroenterológus, klinikai onkológus, Debreceni Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika, Debrecen

Mottója: „Mindig segíteni akarás, hittel és emberszeretettel.”

Prof. Dr. Altorjay István a Debreceni Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika, Gasztroenterológiai Tanszék belgyógyásza, gasztroenterológusa. Szegediként Szent-Györgyi Albertre gyermekkora óta óriási tisztelettel tekintett. 1973-ban, amikor a híres tudós utoljára járt Szegeden, az Egyetem központi épületének folyosóján egyedül bandukolt a dékáni hivatal felé és friss egyetemistaként találkozott vele, kért egy autogramot, ami mai napig megvan. A Szent-György Albert Orvosi díjat őszinte meghatottsággal és örömmel köszöni, teljességgel váratlanul érte. Vallja, hogy a jó orvos a megfelelő szakmai felkészültség mellett empatikus, reményt és derűt hordozó, jó ember is legyen, hiszen kiszolgáltatott, sérült, vagy sérülékeny embereknek kell mindennap segíteniük a harmónia helyreállításában!


Goodwill Pharma Különdíj

Dr. Kőnig Róbert
gyermeksebész, Szent János Kórház, Budapest

Mottója: „Az én fegyvereim a közérthetőség és a humor.”

Dr Kőnig Róbert a Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak gyermeksebésze. Hitvallása, hogy nem a beteggel foglalkozik, hanem a gyermekekkel. Szegeden végzett, egykori alma matere a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetem. Mindezek tükrében igazán megtisztelőnek és meghatónak tartja, hogy éppen a Szent-Györgyi Albert Orvosi díjnak lehet a különdíjasa. Szent-Györgyi Albertről nagypapája jut eszébe. A mai napig emlékszik rá, amikor nagypapája kémia tanárként magyarázta a Tisza partján az összefüggést a Nobel-díjas magyar orvos, a paprika és a C- vitamin között. Dr. Kőnig Róbert szerint a díjjal nem csak az ő munkáját ismeri el a szakmai zsűri. Nővérek, ápolók, műtőskollégák, takarítók és még sokan mások teremtik meg azt a környezetet, amelyben ő gyógyítani tud.

Fotók - 2019

Videó - 2019

Zsűritagok - 2019

Dr. Kallai Árpád

Dr. Kallai Árpád

Főigazgató
Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-Makó

Prof. Dr. Klivényi Péter

Prof. Dr. Klivényi Péter

Egyetemi tanár, az MTA doktora
Szegedi Tudományegyetem, Általános Orvostudományi Kar, Neurológiai Klinika

Hegedűs D. Géza Kép forrása: Vígszínház, Dömölky Dániel

Hegedűs D. Géza

Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színész, rendező, egyetemi docens

Eredményhirdetés - 2019

Eredményhirdetés

A zártkörű díjátadó ünnepség 2019. április 11-én Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia, Akadémia Klub Kodály-termében került megrendezésre.

Partnereink - 2019

Goodwill Pharma

A Goodwill Pharma magyar gyógyszeripari vállalat és megkülönböztetett figyelmet fordít a hazai értékteremtésre.