„Szent-Györgyi Albert sosem avul el”

Prodán Zsolt lett a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj Életműdíjasa

Idén először adták át a Magyar Tudományos Akadémia székházában a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjakat, amelyekkel azokat az orvosokat ismerik el, akik Szent-Györgyi Albert hitvallását viszik tovább: nem csak gyógyítani és kutatni lehet, hanem érdemes humanitárius szemlélettel segíteni a hozzájuk fordulókon is.

2017-ben volt 80 éve, hogy Szent-Györgyi Albert kutatásainak elismeréseképp átvehette az orvosi és fiziológiai Nobel-díjat. Ennek a jeles évfordulónak emléket állítva, hagyományteremtő szándékkal hozta létre a Goodwill Pharma az Egészségért Közhasznú Alapítvány a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjat. Szent-Györgyi Albert özvegye Amerikából utazott Budapestre, hogy részt vehessen az áprilisi díjátadón.

A páciensek számos szívhez szóló történetet osztottak meg orvosaikról, a hét díjazott szakembert ugyanis maguk a betegek választhatták meg. A különdíjasokról pedig egy háromfős zsűri döntött. A Goodwill Pharma Életműdíját Dr. Prodán Zsolt szívsebész kapta meg.

Mint elmondta, a díj mindenképpen óriási megerősítés, jóleső a páciensek visszajelzése, hogy igény van arra, amit nap mint nap tesznek.

A családja is nagyon támogató volt, bár a nagyfiait már nehezen lehet rávenni a családi programokra, most mégis maguktól döntöttek úgy, hogy szeretnének elmenni a díjátadó ceremóniára. Nem csak ők, hanem rengeteg ismerős és ismeretlen ember is gratulált az életműdíjasnak az elsimerés után, minden lehetséges fórumon.

Dr. Prodán Zsolt hozzátette, hatalmas elismerés volt számára a kitüntetés, ami épp egy izgalmas, igazgató-váltásos periódusban érte.

Teljesen új igazgatást kapott az intézet, amelyben én is szerepet vállalok. Remek lehetőség ez, de ugyanakkor nagy kihívás is. Új feladataim vannak. Remélem, nagyot léphetünk előre, újraszervezzük a munkát, új diagnosztikai eszközöket is kaphatunk – tette hozzá.

A díjjal együtt járó A legendás tudós, Szent-Györgyi Albert önéletrajzi értekezései című könyv valódi meglepetés volt Dr. Prodán Zsolt számára.

Régebben is forgattam Szent Györgyi Albert munkáit, ismerem a munkásságát, nem csak a C-vitaminnal, hanem az izomösszehúzódással kapcsolatos kutatásait is. Nemrég ismét a kezembe akadtak a Goodwill Pharma gondozásában megjelent kötetei, a filozofikusabb hangvételű írásai, és rá kellett jönnöm, hogy miközben az elmúlt 30 évben sok minden elavult, ezek a művek még élesebben érvényesek – mondta a frissen kitüntetett életműdíjas.

A hagyományteremtő szándékkal létrehozott Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj 2018. szeptember 16-án újra elindul, így ismét bárki jelölheti majd kedvenc orvosát.